Verslag van de rechtszaak 23-1-2018

Op dinsdag 23 januari behandelde de rechtbank Oost-Brabant de beroepszaak die bewoners van de Kruiskamp en Engelen hebben aangespannen tegen gemeente ’s-Hertogenbosch betreft de vergunningverlening voor Windpark De Rietvelden.

Een team van drie rechters nam tijdens de zitting ruim de tijd om alle partijen te horen.

Het Actiecomité Windpark Rietvelden NEE met advocaten Wannink (verenigingsadvocaat) en De Rooij (namens Linssen/Achmea), milieufederatie Het Groene Hart, de Bestuursraad Engelen & Bokhoven stonden tegenover de gemeentejuristen en Raedthuys. De laatste had een flink aantal experts ingehuurd om het verweer van de projectontwikkelaar c.q. /initiatiefnemer te onderbouwen.

De vraagstelling van rechter Verhoeven was kritisch, met name ten aanzien van de punten: geluid, slagschaduw, veiligheid.

Op windturbines 1 en 4 zijn flink wat maatregelen nodig, zoals bijvoorbeeld een stilstand regeling. Hoe denkt men aan het activiteitenbesluit te kunnen voldoen en toch nog een rendabele molen te behouden?

Op het punt “woon- en leefmilieu” legt de woordvoerder van Het Groene Hart uit hoe de huidige rommelige clustering leidt tot een benauwde landschapsbeleving. De gemeente mist, zo stelt hij, visie en overzicht hoe de transitie eruit moet zien.

De publieke tribune was goed gevuld met leden van de vereniging. Wij danken u voor deze belangrijke steun. Omroep Brabant heeft een interview afgenomen met de secretaris van onze vereniging.

Na een zitting van drie uur verlieten we de zaal met goede moed. Ja, zelfs voorzichtig positief. Binnen 6 weken volgt een uitspraak. Daarvan houden wij u op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *